Google-medewerkers kunnen op dit moment wel een verzetje gebruiken.

De afgelopen weken hebben president Donald Trump en zijn bondgenoten het bedrijf ervan beschuldigd zoekresultaten te manipuleren om hun politiek te ondermijnen.

Eerder dit jaar protesteerden duizenden Google-medewerkers tegen de samenwerking met het Amerikaanse leger en later ook tegen de mogelijkheid dat het bedrijf mogelijk een gecensureerde zoekmachine gaat introduceren in China.

Het nieuwe boek Goomics, dat de bedrijfscultuur op de hak neemt, is misschien net dat verzetje dat het personeel nodig heeft.

De schrijver en tekenaar van het boek is Emmanuel “Manu” Cornet, softwareontwikkelaar bij Google en ook kunstenaar en muzikant. Cornet komt uit Frankrijk en werkt sinds 2007 bij Google.

Gezien zijn cartoons in Goomics is Cornet een scherp observator van de bedrijfscultuur van Google. Hoewel hij collega's en zijn bazen meestal met fluwelen handschoenen aanpakt, zijn de tekeningen toch onthullend. Met humor laat hij zien hoe het is om te werken voor een van de machtigste, meest innovatieve en waarschijnlijk slechtst begrepen techbedrijven.

Maar Cornet is op zijn grappigst als hij zijn blik richt op de concurrenten van Google, zoals Apple, Microsoft en Oracle.

We spraken met Cornet over zijn werk bij Google en zijn cartoons. Dit had hij te zeggen.


Dit is Manu Cornet, de cartoonist achter 'Goomics'.

Foto: Zelfportret van Manu Cornet, Googlemedewerker en tekenaar. Bron: Manu Cornet

In een interview met Business Insider zegt Cornet dat het een lang proces was totdat hij groen licht kreeg van het management van Google om Goomics te publiceren, ook al kan hij daar niet al te veel details over prijsgeven.

Niet iedereen bij Google was blij met het boek, zegt hij. Volgens Cornet was een aantal mensen bij het bedrijf bezorgd over de mogelijke reputatieschade.

"Ik hoop dat de toon en de gebruikte taal duidelijk maakt dat ik echt hou van het bedrijf", legt Cornet uit. "Ik denk dat het belangrijk is voor Google om het gevoel voor humor vast te houden. Dat lijkt me goed voor ons imago op de lange termijn."

Cornet weet niet precies wat hem ertoe heeft gebracht het boek te schrijven, maar hij erkent wel dat iets te maken is met zijn achtergrond. Stripboeken als Asterix & Obelix zijn razend populair in Frankrijk.


De bekendste tekening van Cornet is waarschijnlijk onderstaande cartoon die de draak steekt met de organisatiemodellen van de belangrijkste techbedrijven.

Foto: Manu Cornet/Wikimedia Commons

"Ik had deze bijna niet gepubliceerd", zegt Cornet. "Dit is waarschijnlijk mijn populairste cartoon, maar ik dacht niet dat hij echt grappig was. Dus dat laat zien hoe slecht ik ben in het voorspellen wat mensen leuk vinden."

De tekening kwam in The New York Times en topman Satya Nadella van Microsoft verwees ernaar op de eerste bladzijde van zijn boek Hit Refresh. Hij schreef dat de cartoon hem heeft doen besluiten de bedrijfscultuur te veranderen.


In het 148 pagina's tellende boek laat Cornet zien hoe medewerkers goed gebruikmaken van de extraatjes die Google biedt, zoals gratis eten.

Foto: Manu Cornet

Cornet merkt op dat die extraatjes soms misbruikt worden.

Hij zegt dat sommige Google-medewerkers zich niet aan algemeen aanvaarde gedragsregels houden zoals het "niet meenemen naar huis van snacks en lunch- en avondmaaltijden voor de hele familie."

Dat Google het Cornet toestond zijn boek te publiceren is een teken dat de managers en medewerkers ondanks alle veranderingen binnen het bedrijf nog steeds om zichzelf kunnen lachen.


Elk hoofdstuk in het boek van Cornet heeft als titel een letter uit uit alfabet verwijzend naar Google's moederbedrijf Alphabet. Zo staat de 'F' bijvoorbeeld voor 'fifteen' de gemiddelde gewichtstoename in ponden van nieuwe Googlers - oftewel Nooglers - in hun eerste maanden.

Foto: Manu Cornet

'S' staat voor 'spoiled' (verwend), want dat zijn de Google-medewerkers volgens Cornet. Hij zegt dat ze in de regel drie fases doorlopen wat betreft de voordelen van Google: verrukking, gewenning en gewoonterecht.

"De Googler is er slechts een paar weken en het is ongelooflijk hoeveel de wereld hem al verschuldigd is", grapt Cornet in zijn boek. "Het is een kleine minderheid van de medewerkers, maar ze zijn nogal luidruchtig."


"Ik zou zeggen dat de meeste mensen bij Google tevreden zijn met wat ze hebben", zegt Cornet. "Sommigen klagen en ik probeer een gebalanceerd beeld te geven. Ik probeer te laten zien hoe makkelijk je vervalt in klagen als je zoveel krijgt."

Foto: Manu Cornet

In een van zijn cartoons beeldt Cornet voormalig topman Eric Schmidt af die een hele reeks salarisverhogingen, bonussen en cadeautjes aankondigt en vervolgens iemand ziet vragen om meer.

Cornet zegt eerlijk dat het voor hem moeilijk vergelijken is, omdat Google zijn enige werkplek ooit is. Maar ondanks dat hij een aantal mensen buiten het bedrijf kent die van dezelfde luxe kunnen genieten, mag niemand het volgens hem als gewoon beschouwen.


Een deel van de cultuur van Google is surrealistisch, zegt Cornet.

Foto: Manu Cornet

Er is veel gezegd over de Google Bus, ook bekend als de G-Bus.

Volgens Googlers kunnen ze tijdens de busrit lekker doorwerken. Maar in de cartoon hierboven suggereert Cornet dat ze iets heel anders aan het doen zijn en ook geen fan zijn van Google+, het sociale netwerk van het bedrijf zelf.


'J' is voor 'jargon' en dat hoor je veel bij Google.

Foto: Manu Cornet

Nooglers kunnen maar beter niet laten merken dat ze begrippen als "dog fooding" niet begrijpen. Dat slaat op het testen van de eigen producten door een Google-medewerker.

Hij probeert ook een paar van het oneindige aantal afkortingen te verklaren dat gebruikt wordt bij Google. Zo is een PM een Product Manager en moet dat niet verward worden met TLM, een Technical Lead Manager.

"Werknemers die toetreden tot een nieuw team krijgen specifieke training voor de software waar ze aan werken", schrijft Cornet. "Als die software erg ingewikkeld is zoals Search of Gmail, dan staat ze heel wat te wachten."


Ook de zakelijke praktijken en zelfs het beruchte sollicitatieproces van Google worden niet gespaard.

Foto: Manu Cornet

Hij wijst er op dat de lat om aangenomen te worden erg hoog ligt en dat het percentage sollicitanten dat daadwerkelijk bij het bedrijf aan de slag mag erg laag is.

Een nadeel daarvan is een vorm van elite-mentaliteit bij sommige Google-medewerkers, zegt Cornet. Over de overname van Motorola in 2011 schrijft hij: "Sommige Googlers werden tamelijk arrogant over hun academische kwaliteiten en vroegen zich af of al die nieuwe medewerkers de sollicitatielat van Google wel zouden hebben gehaald."


Over Google bestaat het idee dat het bedrijf patenten haat. Critici zeggen dat patenten en copyright vrij denken en vrije informatieverspreiding in de weg staan.

Foto: Manu Cornet

Cornet refereert daaraan. Ook merkte hij op dat Google de patenten van Motorola behield toen het Motorola doorverkocht aan Lenovo.

Veel van het boek is vooral voor insiders. Veel mensen die niet helemaal zijn ingevoerd in de techwereld zullen moeite hebben de cartoons te begrijpen. Maar als je dat wel bent of gewoon erg nieuwsgierig bent naar typische Google-humor dan is "Goomics" via Amazon te bestellen voor 19 dollar.